Giriş / Kayıt Ol Taktiklerle JSPS
Sepet
0

6284 Sayılı Kanun “Kadının Beyanı Esastır” Değişti Yalanı

25 Kasım 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu bir genelge yayınlandı.

Genelgenin yayınlanmasının ardından sosyal medyada, 6284 sayılı kanunda yer alan ve kamuoyunda “kadının beyanı esastır” olarak anılan maddenin “kadının kanıtı esastır” olarak değiştiği iddia edildi.

6284 sayılı kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadı 

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü olarak biliniyor. 25 Kasım 2023’te yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi de kadına yönelik şiddetin önlenmesi, çok yönlü ve bütüncül bir yaklaşımla atılması planlanan adımlardan oluşuyor.

“Kadının beyanı esastır ilkesinin, kadının kanıtı esastır, olarak değiştiği” iddiasının genelgedeki altıncı madde (Yazının sonunda yer alan genelgeden bakabilirsiniz veya ‘Taktiklerle JSPS’ X sosyal medya hesabımızdan bakabilirsiniz.) sebebiyle ortaya çıktığını söylemek mümkün.

Bu maddede, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi için nüfus temelli saha araştırmalarının yapılacağından bahsediliyor.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun altıncı maddesinde ise, koruyucu tedbir kararının verilmesi için bir delil veya belge aranmayacağı belirtiliyor.

Yani Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle, 6284 sayılı kanunda bir değişiklik yapılmadı. Dahası hukuk düzenindeki normlar hiyerarşisine göre, kanunlar genelgelerden üstün. Haliyle genelgeyle, 6284 sayılı kanunda bir değişiklik yapılması da mümkün değil.

Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bir açıklama yaparak 6284 sayılı kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtti.

Hukukçulara göre de, Cumhurbaşkanlığı genelgesinde yeni bir şey yok ve amaç, uluslararası kurumlar tarafından önerilen veri toplama ve bu verilere dayalı politika geliştirmek.

Responses

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir